Skip to content Skip to footer

Szirmai Panni – GONDOSKODÁS-TERÁPIA

Sokan mondják, hogy ez perverzió. Műbabát gondozni! S bár van saját gyerekem, átéltem veszteségeket, és átérzem a hiányt, ami a hozzám fordulókat hajtja. Mennyire rettegnek a kudarctól, éveken át meddőségi kezeléssel küszködnek vagy reményvesztetten keringenek az örökbefogadás útvesztőiben. Nekik én varázsló vagyok, aki teljesíti a legnagyobb vágyukat. Nem párok jönnek hozzám, csak nők. Nők – egyedül. Azt hiszem, a férfiak még kevésbé tudják feldolgozni a veszteséget, csak nem elég nyitottak. A nők viszont békére lelnek az Újjászülött babákkal. Nincs ebben semmi mágikus; ilyen az emberi a természet. Ha megkapod, amit akarsz, megnyugszol. Hogy nem igazi gyerek? Majdnem annyit kell vele foglalkozni. Közel ugyanazt az élményt nyújtja, hasonló fizikai és érzelmi reakciókat vált ki. Van, amelyik sírni is tud, a bőre puha és pihés. Az újabb modellek pedig babaszagúak. Bizonyos szempontból jobbak az igazinál, például nem folyik minden testnyílásukból valami. Megszülni sem kell. A felelősség kisebb, a babákat mégsem, soha nem hanyagolják el.

Visszatérő megrendelőim is vannak. Bevált nekik egy modell, és most még egyet szeretnének – ikrekre váltanak. Nemegyszer hálálkodva jelentkeznek nők, hogy az Újjászülött baba mellett összejött a saját gyerek.

Egyik megrendelőm panaszkodott, hogy az anyósa felháborodott, miért nem élő a baba. De hát mindenki úgy keresi a boldogságot, ahogy akarja. Van, aki kutyákat dédelget, az mitől jobb? Itt egy tiszta, kiváló minőségű, magas színvonalú termékről beszélünk. Kézzel készítek minden egyes darabot, heteken át dolgozom rajta, ez nem kínai tömeggyártás. Nálam minden baba egyedi, én beleteszem a lelkemet. A technológia fejlődése sokat segít, egyre több életfunkciót produkálhatok. Kaki-pisi is elképzelhető. Ma már nincs lehetetlen. Talán növekedni is fognak. Egyetlen Újjászülött termék megvásárlásával eljuthatunk a totyogó korig vagy még tovább! Persze az eredeti termékcsoport megmarad, hiszen az újszülött a legnépszerűbb modell. Ahogy az örökbefogadásnál, itt is minden szülő tiszta lappal akar indulni. Minél kisebb a baba, annál jobb. Könnyebben illeszkedik a családba és könnyebben szerethető.

Támadtak már azzal is, hogy miért nem a megszületett gyerekek családba kerülését támogatom. De hogy jön ez ide! Én nem vagyok hatóság, nem rajtam kell számon kérni a gyámhivatal és a gyermekvédelem hibáit. Profitorientált vállalkozóként dolgozom, nemes cél vezérel. A munkám segít a nőknek visszatalálni az anyasághoz. Nem térítek meg senkit. Ez egy lelki támaszt nyújtó lehetőség. Egyébként a termékeimet demens idősek is használják, meg magukra maradt anyák, miután kirepültek a gyerekek. Mindenkinek értéket közvetít. A gondoskodás-terápia megtartja a kapcsolatot a valósággal. Nem érzem ezt önbecsapásnak. A művirágot is lehet szeretni, nem beszélve a kerti törpékről. Az Újjászülött babák emberi igényeket elégítenek ki, professzionális szinten. Adhatok egy prospektust?

kép | Karolina Jonderko, Lengyelország: Új(já)szülöttek
Hosszú távú munkák, 2. díj 
Az „új(já)szülött” babák először az 1990-es években jelentek meg. A hiperrealisztikus baba minden részletére ügyelnek:  van anyajegye, erezete, könnye és nyála. A még alaposabban kidolgozott babában elektronikus eszköz szimulálja a szívverést, a légzést és a szopást. A baba általában vinilből készül, a valósághűbbek szilikonból. A szempillákhoz emberi hajat használnak, és az elkészült baba néha igazi „újszülött” illatot is kap. Akár úgyis megvásárolható, mintha örökbe fogadták volna: „örökbefogadási” vagy „születési” iratokkal együtt. A vásárlók többnyire babagyűjtők, de akadnak olyanok is, akik átélt trauma, például vetélés után a meg nem született gyerek pótlására használják. A fotós arra törekedett, hogy megmutassa, a mesterséges babák hogyan váltanak ki valódi érzelmi reakciókat a felnőttekben.

WORLD PRESS PHOTO kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban | 2021. szeptember 24 – október 25..